PLONK - Huisjes
Ton van Bemmelen Sports,  2394 AC Rijndijk 53a,  Hazerswoude NL
<< Huisjes

De huismus is een gezellig vogeltje, je ziet ze dan ook bijna nooit alleen. In het voorjaar bouwen het mannetje en vrouwtje samen hun nestje in jouw mussenflat. Ze vliegen dan af en aan met droge grassprieten, takjes en stengels. Binnenin maken ze een dekentje van stukjes wol, pluis en stof. Een gespreid bedje dus voor de jonkies, die maar 3 gram wegen als ze uit hun ei komen. Door de insecten en zaden die papa- en mamamus ze voeren, groeien ze snel en vliegen ze al na 16 dagen uit. Jonge mussen zijn heel speels en erg leuk om naar te kijken als ze spelletjes doen.

In de winter is de mussenflat een warme slaapplaats voor de huismus. En omdat mussen graag op hetzelfde plekje blijven wonen, hoef je de flat niet per se schoon te maken in de herfst. Het is wel heel aardig om ze een beetje bij te voeren. Vetbollen, pinda’s, brood, eigenlijk lusten mussen alles. Dus klop gewoon het tafelkleed in de buurt van hun huisje uit, dan hebben ze altijd wat lekkers te eten.

Mussen hebben het de laatste jaren heel moeilijk, omdat er steeds minder (natuurlijke) plekjes zijn om nestjes te bouwen en eten te vinden zoals tarwe, gerst en haver. Daarom is het ook zo fijn dat jij de mussen een beetje helpt met dit mooie huisje en wat voer. Zo zorg jij ervoor dat er bij jou in de buurt altijd een paar huismussen vrolijk in het rond hippen, want zo heet het leuke loopje van het vogeltje.
 

Download hier de gebruiksaanwijzing
Download hier de extra gebruiksaanwijzing