PLONK - Huisjes
Faunaland Vinkeveen,  3645 DM Herenweg 257,  Vinkeveen NL

De huismus is een gezellig vogeltje, je ziet ze dan ook bijna nooit alleen. In het voorjaar bouwen het mannetje en vrouwtje samen hun nestje in jouw mussenflat. Ze vliegen dan af en aan met droge grassprieten, takjes en stengels. Binnenin maken ze een dekentje van stukjes wol, pluis en stof. Een gespreid bedje dus voor de jonkies, die maar 3 gram wegen als ze uit hun ei komen. Door de insecten en zaden die papa- en mamamus ze voeren, groeien ze snel en vliegen ze al na 16 dagen uit. Jonge mussen zijn heel speels en erg leuk om naar te kijken als ze spelletjes doen.

In de winter is de mussenflat een warme slaapplaats voor de huismus. En omdat mussen graag op hetzelfde plekje blijven wonen, hoef je de flat niet per se schoon te maken in de herfst. Het is wel heel aardig om ze een beetje bij te voeren. Vetbollen, pinda’s, brood, eigenlijk lusten mussen alles. Dus klop gewoon het tafelkleed in de buurt van hun huisje uit, dan hebben ze altijd wat lekkers te eten.

Mussen hebben het de laatste jaren heel moeilijk, omdat er steeds minder (natuurlijke) plekjes zijn om nestjes te bouwen en eten te vinden zoals tarwe, gerst en haver. Daarom is het ook zo fijn dat jij de mussen een beetje helpt met dit mooie huisje en wat voer. Zo zorg jij ervoor dat er bij jou in de buurt altijd een paar huismussen vrolijk in het rond hippen, want zo heet het leuke loopje van het vogeltje.
 

Download hier de gebruiksaanwijzing
Download hier de extra gebruiksaanwijzing

Dit PLONK huisje is een ideaal stekkie voor de koolmees of de pimpelmees, maar ook zouden de gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger of boomklever hier graag in wonen.

Mezen komen graag in jouw huisje. In het voorjaar bouwen ze er hun nestje in om eieren te leggen. Ze proppen het huisje dan helemaal vol takjes, blaadjes en mos om er een lekker warm en knus kamertje van te maken. Met 8 tot 12 eieren is het er gezellig druk binnen. De jonkies krijgen kleine insecten, zaden en rupsjes te eten. Maar in het voorjaar mag je de mezen best een beetje zomervoer geven zoals pinda’s of zaden, want als de eieren uitkomen zijn rupsjes meestal moeilijk te vinden.

In de winter gebruikt de familie Mees jouw huisje als lekker warme slaapplaats. Om ze het zo aangenaam mogelijk te maken en om het huisje een beetje schoon te houden, is het aan te raden om in de herfst het huisje leeg te maken. Daarvoor heeft PLONK zo’n handig deurtje gemaakt. Met een schoon huisje en een vetbolletje in de buurt, maak je er een aangenaam winterhotelletje van.

Koolmezen en pimpelmezen lijken op elkaar, maar zijn heel makkelijk uit elkaar te houden. Koolmezen hebben een gele buik met een zwarte streep over hun borst, een wit snoetje en een donkere kruin. Pimpelmezen zijn ietsje kleiner. Zij hebben ook een dikke gele buik en een wit snoetje, maar in plaats van donkere veren hebben ze blauwe vleugels en een blauw petje op. Simpel hè?

Download hier de gebruiksaanwijzing

Dit PLONK huisje is een ideale schuilplaats tegen regen, wind en koude voor vrolijke fladderaars als de dagpauwoog, kleine vos, koolwitje, atalanta en citroenvlinder. Groot of klein, elke vlinder schuilt graag in jouw speciale vlinderhuisje.

Vlinders hebben de warmte van de zon nodig om te kunnen vliegen. Daarom zit een vlinder vaak met z’n vleugels open te zonnen. Als hij dan lekker is opgewarmd, stijgt ‘ie op en fladdert rond op zoek naar voedsel. De meeste vlinders eten nectar, dat is het stroperige goedje wat in bloemen zit.

Vlinders vallen op door hun prachtig gekleurde vleugels, maar daar worden ze niet mee geboren. In het voorjaar leggen vlinders honderden eitjes. Uit die eitjes kruipen rupsen. De rupsen eten zich helemaal rond en dik aan blaadjes, Als ze vol zitten, spinnen ze op een rustig plekje een soort slaapzak om zichzelf heen, een pop. Na een tijdje kruipen ze daar als een echte vlinder weer uit. Bijzonder hè?

In de winter houden veel vlinders een winterslaap. Net als wanneer ze schuilen in de zomer, hangen ze dan graag aan een tak of een blad. Ze zijn dus heel blij als jij een paar takjes schuin in het huisje zet, zodat ze lekker warm en droog kunnen luieren.

Download hier de gebruiksaanwijzing.